2019

10:e sept. Kört med truxorn ut mot sjön 8 tim

30:e juli Fräst yttre del av ängen

29:e juli Satt ut staket bägge sidor om bäcken och ut mot sjön 6 t

25:e juli Pressat 130 storbalar

16-17: juli Slåtter

5-6:e juli röjt under staketer på fastmark. 7 tim


3:e juli Röjt för tillfälligt staket mot sjön hitom bäcken och uppsatt staket med mc. 4 tim

1:a maj Röjt busk mot fastmark med röjsåg 4 tim


2018

Slåtter nere vid skogen i Öja gjord av Inge och Rickard.
 

Rickard ser inte ut att ha växt så mycket sen sist, men skägg har han fått! 

10:e augusti Röjt under staketen 6 timmar

29:e juli 4 timmars fräsning ut mot sjön 4 ha

19:e juli Satt upp staketet 8 timmar.

12:e juli Röjt för staket bägge sidor om bäcken och vid bladvassen ut mot sjön 8 timmar.

1:a juli Slagit ängarna 19 timmar 16 ha

25:e maj. Röjt under staketet mot fastmark, 8 tim

 2017

 

29: juli Djuren utsläppta på bägge sidor.

23: juli 5 tim Körning med totalfräsen ock dubbelmontage ut mot sjön.

22: juli 6 tim Uppsatt staket utmed bäcken ock vid bladvassen mot Öja.

19: juli 6 tim Röjning bägge sidor vid Hagestabäcken, för staketet.

19-20 juli Bernt pressar 131 storbalar, kanonfint sjöhö.

15-16: juli slåtter

15: juni 7 tim Röjt under staketet vid fastmark.

14 :juni 3 tim Röjt under staketet vid fastmark.

 

            2016

 

Arbete utanför Lonaprojekt ock Flistad

Fräst åt Bernt, Öja norr 2-3 ha utanför block. Buskröjt området ut mot sjön och skotat upp materialet. Stöd från Länsstyrelsen. 20:e Oktober. Informationsdag i Logården för skolbarnen från Tidavad och Moholms skolor.

1-6:e Oktober. Fräst ängen och buskar på Horns sjöäng 10-15 ha. Stöd från Länsstyrelsen.

 

Före buskröjning Öja norr.

 

 

Efter buskröjning Öja norr

 

 

19:e augusti

Eldat gammalt ris utmed fastmarks kanten, 6 tim.

17:e augusti

Återställt bäckabanken vid Hagestabäcken så att de går att beta och slå,gamla grävmassor i stors högar. Grävmaskin 9 tim.

15:e augusti

Röjsåg utanför bäcken och utmed bäck. 6 tim

 

11:e augusti

Fina tavlor!

 

 

28:e Juli

Satt upp staket utmed bäcken, bägge sidor och utmed bladvassen hitom bäcken. 6 tim

24:e juli

Bernt och Per Lundstedt hjälper mej med pressning och hemkörning. 89 st rundbalar kanonfint hö blev det i år. Torrt och vackert väder under en lång period, så det går att köra med tunga maskiner.

 

 

 

 

 

 

19-20 juli

Har slåttra maden nu bägge sidor om bäcken.Torrt ock fint där ute i år, tyvärr körde ja sönder slåtterbalken,med en timmas körning kvar.Troligtvis får de bli fräsen till de.

26-27 juni

Röjsåg under staketet och utmed bäcken på bägge sidor. 11 tim.

 

 

22-23 maj

Röjsåg under staket och utmed bäcken bägge sidor. 11 tim

19-20 april

Efter att försökt elda buskarna ett par gånger utan framgång har ja röjt med motorsåg utmed fastmarken. 11 tim utanför bäcken och 2 tim hitom

7:april

Vattnet var så gott som borta från ängarna i söndags den tredje april, så jag försökte elda buskarna mot fastmarken. De gick inte så bra, ingen vind. Efter mycke regn, står hela ängarna under vatten igen.

 

 

2015

 

 30-31:oktober

Körde åt Bernt nere vid Skogen, ska utöka slåtterängen nästa år. Blev bra även där, fast de idag ser ut som en plöjd åker på sina ställen.

 27-28-29:oktober

 De har blivit en mycke torr period, så ja har plockat fram totalfräsen igen. Fräst över de mesta ute på Flistad äng igen. Nu är de riktigt bra för slåtter nåsta år.

18: augusti

Idag fick djuren komma ut på ängarna, fin återväxt och skapligt torrt. Va jag vet har de aldrig varit några djur mellan bäcken och Stensholmen förut. Nu släppte Andres ut ett femtontal kvigor där och ett trettiotal kor med kalv hitom bäcken.

 

15:e augusti

Kort före fräsning.

Kort efter fräsning.

25: juli

Har blivit tvungen att använda solstickan igen.Höet var nästan torrt men nu kommer de regn igen.

 

15-16 juli

Slagit hela sjöängen, på vissa ställen var de över två meter högt och hade lagt sej. Nästan hela området består av jättegröe och rörflen, vilket gör de ganska knöligt att jobba med. Ganska dåligt väder gör att de är dålig bärighet på en del områden.

 

staket

Satt upp 800 m staket mot fastmark i vår. Bekostat av Länsstyrelsen.

3:e maj

Gubben har köpt sig en sjöängsrollator :-)
 

 

11:e april

Har fått upp stolparna till staketet och startade bränningen idag det var trögt till att börja med, en växlande vind men på eftermiddagen ordnade det sig med en sydlig vind som var utlovat så jag fck ett bra resultat.

 

 

17 December 2014

Samlade Flistadbönnera till ett möte om sjöängarna hos Evy Karlsson i Finnagården (kafeterian i ridhuset). Hon och dottern hade ordnat det så fint med räksoppa, kaffe och kaka.
 
Jag informerade om vad jag vill åstadkomma med ängarna för framtiden med fräsning, slåtter och bete. Jag har ju eldat, buskröjt, slåttrat och fräst redan i år men jag har planer på att nästa år kunna utöka området ut mot öppet vatten. Min tanke är att även få upp ett staket mot fastmark så att Andrés djur kan beta från bägge håll fram till Hagestabäcken. Så att vi förhoppningsvis kan få en slåttrad och välbetad äng om vattenståndet i sjön tillåter. 
 
Peter Ericsson från Naturvårdsenheten var med oss på mötet och var mycket imponerad av engagemanget och sammanhållningen för ängarna. Trots att det i nuläget inte ger några pengar till markägarna utan bara ett område som förhoppningsvis ska tilltala både människor, djur och fåglar som det en gång var.
 
Ett stort tack till Er alla som värnar om Flistadviken.
 
 
Alicia och Evy Karlsson är i serveringstagen.

 

Evy Karlsson, Karl-Gustav Aronsson och Inge Andersson .

Rickard André, Anders André, Håkan Eriksson, Leif Eriksson, Gunnar Bäckman, Åsa Mårtensson, Mattias Seger, Peter Ericsson Länsstyrelsen.

Saknas gör, Joakim Lidberg, Sören Johansson och Jonny Envall.

Bilder på sjöns södra del.

 
 

På den ena bilden syns jag och fotografen samt våra bilar.

 

VILL HA

 

29:e augusti

Ahås vassröjning och sjögrävning från Kristinehamn är här och rensar Tidans och Ösans inlopp i sjön. Har tyvärr bara tillstånd att ta upp hinder i huvudfåran och ingen grävning hittills. Korten är tagna ute på sjön vid transporten mellan åarna. Maskinen är som mest 7 meter bred och 11 meter lång, transport på vägen 3.10.
 
 
 

29:e augusti

Våtmarksslåtter vid sjön Östen den 4:e september i Horn, vid Nils Matsgården 14.30 - 17.00. Maskinvisning med inriktning på våtmarksslåtter, ska bli spännande att se. Även jag kommer att köra Agrimaster-totalröjare vid sjökanten som jag använt vid Öja-Flistad-Sveneby ängar. 

10: augusti 

Har fräst på båda sidor om Tidan ån, dels nere på skogens äng Öja och på Sveneby. Har ävenkört kanten bort till Kivenäbbens gräns. Området ser lite berunare ut än övrigt ( har redan börjat växa upp ) Har även fräst Flistad och Andres äng i Öja, inga bilder över de. Mellan 150-200 timmar på traktorn 3 km i timman oftast, hälften ideellt .Heder åt Willsons som passat på nu när de har gått.

Här är resultatet av fräsningen på Sveneby- och Öjaäng vid skogen

 

 

2:e aug

Har suttit och fräst åt Willsons nere på Sveneby i en vecka. Hade aldrig i min vildaste fantasi kunnat tänka mej att kunna köra fräsen ända ut till mynninen av Tidanån, bland träden. Där kan man ju knappt gå en normal sommar.
Som tur var så var Jonny Andersson ute och fiskade så han kom in i ån och kunde ta lite bilder. Undrar om det någonsin kommer att gå att köra dit ut igen? Har fräst ett ganska imponerande område med mestadels starrtuvor och rörflen. Svårt att uppskatta storleken men kan tänka mig omkring 30 Ha på ca 50-60 timmar.
 
 

 

28:juli

Vi fick 10.000:- från Länstyrelsen till bränsle, för att provköra ängarna för! Vi får var glada för det lilla till sjön Östen. Bernt L har stått för traktor och jag  har kört ideelt. Har varit och fräst hos Lidberg i Odensåker och Anders på Hägnen men det mesta är kört nere vid Öja tornet. Imorgon blir det bort till Sveneby och Willson, men där kör jag med deras traktor. Kör 5 timmar gratis på varje ställe. Fräsen ger ett jättebra resultat i torken.

24:juli

Nu går de för fulla segel på ängen nere vid Skogen, jag med fräsen och Bernt slåtterkrossen där de är lite jämnare. Har nog aldrig sett sjöängarna så torra, men de är snart inget vatten kvar i sjön heller.

23:juli

Joakim Lidberg ordna så att Krister Andersson från Odensåker kom med sin skogsmaskin och körde ihop riset som ja tog ner i våras. ( de blev en liten pinnahög ). Inte lessen den gubben, körde över sjöängen och hämta ett jättelass ute vid Stensholmen. Maskin vägde ju 16 ton i tomme, då blev ju åtmindstonde ja nervös, men han visste vad han gjorde. Uppskattar att de är entredjedel kvar som Inge A. tar hand om själv.

 

 

22:juli

Fräst färdigt Flistad sjöäng idag.

 

 

14:juli

Äntligen har ja fått lite ordning på bron över Hagesta bäcken nere vid Flistad sjöäng. Bernt Lundstedt hjälpte mej att lägga över stockarna idag . De blir skönt slippa åka 2 km, för att komma till andra sidan. De kommer inte gå att köra över med traktor, men 4 hjulingen ska gå bra.

 

 

 

 

11:juli

Eldat hitom bäcken idag uppskattar att även de området är 6 -7 ha. Rätt vind igen 4-5 m sydost, jädrans va de rök. Någon i Odensåker hade larmat, men jag hade meddelat brandförsvaret. Jag och Bernt Lundstedt var borta vid Hornborgasjön och titta på en totalfräs som vi ska få låna och provköra här vid sjön Östen.Eld och brandvakt totalt 8 tim på hela området.

 

9:e juli

 

6:juli

Strängat ängen hitom bäcken 5 tim . Efter kontakt med brandförsvaret så fick de bli solstickan utanför bäcken.Perfekt väder med sydostlig vind , 3- 4 m pr sek. Mycke bra resultat ock ingen fara för spridning,grönt runt om och vinden ut mot sjön. Pyromanen Sten Karlsson Fjället var med som hjälp. Området brann av på några timmar, men mycke rök blev de.

4:juli

Har slagit ängen hitom Hagestabäcken idag, 9 timmars slåtter. Har även strängat området utanför, mot Stensholmen. 6 timmar med den gamla solrosrivan och de har fungerat förvånansvärt bra i dom höga tuvorna.Foder eller Solstickan ? Får se, alla har fått mycke gräs i år.
 

28:juni

Ösregn hela dan, ängarna kommer nog stå under vatten om några dar.

27:juni

Har slagit ängen utanför bäcken idag ut mot Stensholmen, uppskattar att de är mellan 6-7 ha. Gräset är 2 veckor tidigt i år, högt o tjockt som tusan. Ja vågade inte vänta längre för de lägger sej platt om de blir mycke regn som dom varnat för. Skulle de bli så kommer de inte gå att köra ut. jag får väl använda solstickan igen så fort de går. Har köpt mej en rotor slåtterbalk och solrosriva att köra med, de ser ut att fungera bra. 12 timmars körning med slåttern där ute.
 
 

 

 

 

4:e maj

Ett försök att trycka ner dom höga tuvorna på ängen med dubbelmontage och en plog som motvikt till fravagnen har inte varken servo eller fyrhjulsdrift på gamle ferguson , de gick väl sisådär blev inte så bra som ja trodde tuvorna är som tvättsvamp . körde väl över ett par ha . kunde i alla fall släpa in ganska många buskar till strandkanten 

 

Röjning busk 4-4 till den 22-4

Blev klar med fällningen av all busk idag 58 timmar. Allt som ligger utmed Flistadkanten får nu ligga till sommaren när en skogsmaskin kan komma ut och hämta de till flisning. Dom buskar som ligger ute på ängen kommer ja försöka dra in med traktor i veckan om de går med 165 och dubbelmontage. Har fått använda båt för att komma åt en del längst ut mot sjön, ändå står de kvar 3 st buskar som inte går att nå varken med båt eller till fots eftersom gräs svålen ligger och flyter. Nästa äventyr bli nu att försöka trycka ner torvorna med bara traktorn och dubbelmontage. Får väl se om ja har någon traktor kvar efter helgen? Har haft en sagolik tur med vädret högtryck nu i många dar.

 

 

Flistad sjöäng   2014 

Under våren kommer jag tillsammans med Länsstyrelsen svedjebränna av vass och rensa upp sly på Flistadsjöängar. Detta kan göras tack vare att markägarna i Flistad är så positiva och vill ha en fungerande slåtteräng vid sjön.

Dokumentation kommer med bilder så småningom.
 
 
 

 

5:e april

Startade restaureringen idag med vassbränning efter kontakt med Länsstyrelsen och Brandförsvaret. Det gick riktigt bra.
Började att tända på ute vid Stensholmen för att få en brandgata. Fortsatte att elda därifrån i sydlig vind mot Flistad. 40-50 hektar brann av och allt gick jättebra under överinseende av Brandflygbevakningen.